“HET JHERONIMUS BOSCH HORLOGE”

DE NEDERLANDSE MEESTER

Het jaar 2016 stond in het teken van de vijfhonderdste sterfdag van Jheronimus Bosch (ca.1450-1516). Zijn fameuze schilderijen waarop hij helse taferelen met gedrochten, monsters en duivels afbeeldde zijn in de gehele wereld overbekend. Daarentegen genieten zijn fantastische tekeningen een stuk minder bekendheid.

Willem van den Berg werd geïnspireerd door de tekeningen van Jheronimus Bosch, die als kleine autonome kunstwerken gezien mogen worden, en bouwde als ode aan de meester-tekenaar een speciaal horloge dat recht doet aan de status die hij verworven heeft. Het illustreert het belang van Jheronimus Bosch als pionier van de Nederlandse tekenkunst. Centraal in het horloge staat de tekening “Het woud heeft oren, het veld heeft ogen”, (Museum Kupferstichkabinett Berlijn).’De tekening wordt gezien als de eerste tekening in Noord-West Europa die als zelfstandig kunstwerk is gemaakt.

Zoals bij elk horloge van Willem van den Berg is het verhaal dat verteld wordt, de basis van het ontwerp. De uil komt veelvuldig voor bij Bosch en heeft een dubbelzinnige symboliek. Hij stond tezelfdertijd symbool voor het goede en het kwade, het licht en de duisternis. Deze veranderde niet in de tijd maar was gelijktijdig aanwezig.

EEN NEDERLANDSE MEESTER

“JHERONIMUS BOSCH"

VandenBerg horloges

Jheronimus and ’s-Hertogenbosch

Jheronimus Bosch blijft verbonden aan zijn stad 's-Hertogenbosch en was een laatmiddeleeuwse ontwikkelde en intelligente schilder/kunstenaar die in de absolute top van de Nederlandse meesters behoord. Jheronimus Bosch, de naam waarmee hij sommige werken signeerde, heette eigenlijk Jheronimus van Aken. Zijn voorouders, afkomstig uit Aken, vestigden zich als schilders in Nijmegen. Bosch grootvader, Jan van Aken, trok naar ’s-Hertogenbosch om daar het schildersvak uit te oefenen. Van vader op zoon zetten de Van Akens de familietraditie hier voort. Vermoedelijk werkten meerdere familieleden in één schildersatelier.

Met dit bijzonder gelimiteerde horloge wordt een andere Jheronimus Bosch belicht die de grote meester meer dan toekomt.

Kast

De kast is 18 krt. (750/1000) goud /staal met saffierglas. Op de achterdeksel van het horloge is een 18 krt. (750/1000) gouden plaquette met het portret van Jheronimus Bosch. Op de zijkant van het horloge de signatuur van “Jheronimus” zoals hij zijn schilderijen signeerde. De struisvogel lederen band is voorzien van een 18 krt.(750/1000) gouden gesp.

EXLUSIVE & LIMITED COLLECTION

HET
JHERONIMUS BOSCH
HORLOGE

Serie 1/10

Prijs

OP VERZOEK

Beschikbaar in goud / staal

Technische
Details

 • Mechanisch uurwerk met automatische opwinding
 • Caliber 2834-2 Automaat & datum
 • Wijzerplaat: Zilver ajour gezaagd en hand gegraveerd
  “Het woud heeft oren, het veld heeft ogen”
  Kast: 18 krt (750/1000) geel goud/staal
  Diameter: 42 mm x 13 mm
 • Allen saffierglas / Waterproof 3 atm.
 • Garantie: 2 jaar
  Merk en certificatie van: “ het Nederlands Gilde van Goudsmeden”
  Unieke handgemaakte horlogedoos met 1 gesigneerd boek van
  Thomas Vriens, De tekening “Het woud heeft oren, het veld heeft ogen”

ELEMENTS FROM JHERONIMUS BOSCH

Contact Request for